Którego banana byś wybrał. Ta odpowiedź może mieć wpływ na Twoje zdrowie

Banany to jedne z najczęściej kupowanych przez nas owoców. Lubimy ich smak, są zdrowe i z reguły przepada za nimi któryś z domowników. Banany są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych.

To, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, jest wiedzą powszechną. Są źródłem witamin B6 oraz C, uchodzą za owoc o dużej wartości odżywczej. Nie każdy jednak wie, że banany mogą zostać scharakteryzowane na podstawie koloru ich skóry.

Skórka banana ulega zauważalnym zmianom: raz jest perfekcyjnie żółta, kiedy indziej zielonkawa lub pokryta ciemnymi plamkami. Wraz ze skórą zmienia się sam owoc. Warto też pamiętać, że banany powodują nagły skok glukozy, dlatego należy z rozmysłem wybierać odpowiedni dla nas owoc.

1. Młode, zielone banany.


Są wręcz idealne dla tych, którzy muszą uważać na poziom cukru. Zielone banany zawierają też rodzaj błonnika, który świetnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Niestety, jest także pewien minus: zielone banany mają mało przeciwutleniaczy, które produkowane są dopiero, gdy owoc zaczyna osiągać dojrzałość.

2. Banan żółty i twardy.

Takich bananów szukamy podczas zakupów. Żółte, jeszcze nieprzebarwione banany są lekkostrawne i mają charakterystyczny, słodki smak. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają chronić nasze ciało przed atakiem chorób. Niestety, przy okazji wzrośnie poziom cukru we krwi. Jednak wbrew pozorom to nie idealnie żółte banany są dla nas najlepsze…

3. Banan żółty, pokryty ciemnymi plamkami.

Banan w takiej formie jest bardzo dojrzały i niezwykle słodki. Jest również bogaty w przeciwutleniacze. Okazuje się, że banany, na których pojawiły się brązowe plamki, są dla nas najzdrowsze!  Ciemne plamki na skórze banana wskazują, że owoc zawiera cytokiny TNF, czyli czynnik martwicy nowotworu.

Inaczej mówiąc, jedzenie takich lekko przejrzałych bananów uaktywnia białka zdolne do wyeliminowania komórek nowotworowych! Banany tego typu są lekkie i łatwo ulegają przetrawieniu. Są dobrym wyborem dla osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka lub innych chorób układu pokarmowego. Z racji swojego słodkiego smaku, podnoszą poziom cukru we krwi. Cukrzycy powinni ich więc unikać.

4. Banan miękki i praktycznie brązowy.

Większość z nas wyrzuca je, a niesłusznie! Na ich bazie można przygotować pyszne koktajle, choć należy pamiętać, że brązowy banan to mnóstwo cukru, ale też przeciwutleniaczy i TNF.

Jest lekkostrawny i powinien być oczywistym wyborem osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Zawiera dużo białek i pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy człowieka.

error: Content is protected !!