Super przepis, uwielbiam to danie. Schab, papryka, pieczarki, pomidory, … i powstaje pyszny Schab po Bałkańsku.
Większość z nas z radością znajduje mięso na swoim talerzu. Monotonia zagląda do nas jednak również w kuchni – jak wtedy urozmaicić nasz obiad?
Z pomocą przychodzi prawdziwy festiwal smaków, przywodzący nam na myśl leczo naszych węgierskich sąsiadów. Schab po bałkańsku to delikatny schab w towarzystwie różnych rodzajów papryki. Podsmażenie wszystkich składników razem gwarantuje symfonię wielu aromatów, która z pewnością zachwyci was i waszych gości.
Składniki:
- 500-600g schabu bez kości
- 2 papryki czerwone
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 papryka żółta
- 2 puszki krojonych pomidorów (bez skórki)
- 160g (ok. 3 duże szt.) ogórków konserwowych lub kiszonych
- 300g cebuli
- 250g pieczarek
- 1 duży ząbek czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz (do smaku)
- szczypta pieprzy chilli cayenne
- olej rzepakowy (do smażenia)
- mąka pszenna (do oprószenia schabu)
Wykonanie schabu po bałkańsku:
Cebulę i czosnek obieramy. Następnie cebulę kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Umyty schab kroimy w plastry (podobne do kotletów schabowych), a następnie w paski. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, szczyptą chilli cayenne i papryką. Obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso do zarumienia, po czym zdejmujemy z patelni.
Pozostały tłuszcz z zasmażką wykorzystujemy do kolejnych kroków – to tam został prawdziwy aromat mięsa!
Dodajemy jeszcze trochę oleju i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia. Dorzucamy czosnek i smażymy maksymalnie pół minuty. To ważne, aby nie przekroczyć tego czasu, ponieważ czosnek stanie się gorzki i zepsuje smak całego dania!
Do cebuli i czosnku dorzucamy uprzednio pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy na dużym ogniu. Jest to konieczne ze względu na dużą zawartość wody w pieczarkach. Należy poczekać, aż odparuje, a wtedy wszystkie składniki się połączą. Smażymy jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy na patelnię razem z podsmażonym schabem. Całość smażymy przez około 5 minut – surowa papryka musi się podsmażyć, a schab ponownie rozgrzać. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego ogórka.
Dusimy wszystko pod przykryciem maksymalnie 15 minut. Pod koniec zostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę, już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. W ostatnim kroku doprawiamy danie solą i pieprzem według własnego uznania.
Tak przygotowaną przepyszną kompozycję delikatnego schabu i warzyw podajemy z kaszą (najlepiej jęczmienną lub gryczaną), ryżem lub dowolnym pieczywem. Danie możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce i odgrzać kolejnego dnia.