Najlepszy przepis jaki znam na babeczkę z dżemem. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam

Przepis na babkę z dżemem domowej roboty jest tak prosty, że z łatwością przygotuje ją każdy. Ponadto jest przepyszna i bardzo szybka do przyrządzenia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy kawy. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, z pewnością jeszcze do niego wrócisz!

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 8 g cukru waniliowego
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • dżem morelowy, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ubij w misce jajka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Dodaj mleko i wymieszaj. Następnie wlej olej roślinny i znów wszystko ze sobą dokładnie połącz, mieszając.

W następnej kolejności dosyp mąkę i ubijaj ciasto do powstania gładkiej masy. Dodaj przesiany proszek do pieczenia i wymieszaj.

Natłuść niewielką foremkę masłem, posyp delikatnie mąką, a następnie umieść w niej połowę masy.

Teraz wysmaruj dżemem i wylej na to drugą część ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez około 30 minut.

Opcjonalnie posmaruj ciasto z wierzchu dżemem, a następnie oprósz wiórkami kokosowymi. Smacznego!

error: Content is protected !!