Proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem pyszne ciasto z białej czekolady, które smakuje jak lody: Tak to możliwe – Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Czy cenisz sobie eksperymentowanie z nowymi, łatwymi w wykonaniu, ale jednocześnie wyjątkowo smacznymi przepisami na desery?

Zachęcam do spróbowania wyjątkowego ciasta z białą czekoladą, którego smak przypomina lody. Jego przygotowanie zajmuje dokładnie minutę, przez co na pewno spodoba Ci się ten przepis.

Składniki:

  • 220 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g białej czekolady
  • 158 g masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 jajka
  • 310 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 160 g pokruszonych herbatników
  • bułka tarta do posypania pleśnią
  • masło do wycierania

Przygotowanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180℃. Oddziel białka od żółtek i dosyp do drugich cukier.

Ubijaj do momentu, gdy masa osiągnie kremową i puszystą konsystencję. Następnie rozpuść białą czekoladę w mikrofali.

Dodaj ją do mleka, ekstraktu waniliowego i masła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do reszty składników. Starannie mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie lekkie i puszyste ciasto.

Masłem wysmaruj patelnię do ciasta i posyp bułką tartą. Następnie wylej połowę powstałej masy i dorzuć pokruszone herbatniki. Wylej resztę ciasta. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut.

Użyj drewnianej wykałaczki, by sprawdzić czy ciasto jest dobrze upieczone. Jest wystraczające, jeśli masa nie przykleja się do drewnianego szpikulca i możemy je wtedy wyjąć z piekarnika. Ciasto będzie oczywiście ciepłe, więc zostawiamy na 10 minut do wystygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Content is protected !!