Zachęcam do spróbowania wyjątkowego ciasta z białą czekoladą, którego smak przypomina lody. Jego przygotowanie zajmuje dokładnie minutę, przez co na pewno spodoba Ci się ten przepis.
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180℃. Oddziel białka od żółtek i dosyp do drugich cukier.
Ubijaj do momentu, gdy masa osiągnie kremową i puszystą konsystencję. Następnie rozpuść białą czekoladę w mikrofali.
Dodaj ją do mleka, ekstraktu waniliowego i masła. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do reszty składników. Starannie mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie lekkie i puszyste ciasto.
Masłem wysmaruj patelnię do ciasta i posyp bułką tartą. Następnie wylej połowę powstałej masy i dorzuć pokruszone herbatniki. Wylej resztę ciasta. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut.
Użyj drewnianej wykałaczki, by sprawdzić czy ciasto jest dobrze upieczone. Jest wystraczające, jeśli masa nie przykleja się do drewnianego szpikulca i możemy je wtedy wyjąć z piekarnika. Ciasto będzie oczywiście ciepłe, więc zostawiamy na 10 minut do wystygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem.