Pyszna babeczka po fińsku w 25 minut – mój ulubiony przepis, dla zapracowanych gospodyń

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni?

A może znajomi mają złożyć Ci niezapowiedzianą wizytę? Szybka babeczka po fińsku z pewnością uratuje Cię z opresji.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Przygotuj sobie głęboką miskę oraz mikser (lub trzepaczkę). Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Całość dokładnie ubij. Następnie do powstałej masy dodaj pozostałe składniki: szklankę mąki, śmietanę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, bądź posmaruj masłem i posyp mąką. Gotowe, wymieszane ciasto przełóż do formy (powinno ono zajmować około 75% jej objętości).

Piekarnik rozgrzej, a następnie włóż do niego ciasto. Babeczkę piecz przez około 20 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z blachy do pieczenia i odstaw do wystudzenia. Ciasto po wystudzeniu możesz podać w takiej formie lub dodatkowo je udekorować.

Moja rada: jeżeli akurat nie masz w domu kwaśnej śmietany możesz ją zastąpić przy pomocy jogurtu naturalnego lub kefiru.

Smacznego!

error: Content is protected !!