Wiejski garnek babci z mięsem i warzywami – przepis, który zaspokoi twoje podniebienie.

Przygotowywanie różnych potraw i eksperymentowanie z nowymi przepisami to fantastyczne doświadczenie w kuchni. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wiejski garnek mojej babci z warzywami i mięsem.

Ten tradycyjny przysmak z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe i zapewni chwilę relaksu. Każda kultura ma swoje regionalne smaki i zwyczajowe potrawy, które są charakterystyczne dla danego obszaru. Wiejski garnek babci to klasyczny przepis, który wpisuje się w polską kuchnię. 

To proste danie, którego głównymi składnikami są warzywa i mięso. Przygotowanie garnka nie jest trudne i poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od wiedzy kulinarnej. Wiejski garnek babci to idealny posiłek na rodzinne spotkania czy większe imprezy, a każdy, kto go skosztuje, z pewnością poprosi o przepis.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 550g ziemniaków
  • 400g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 8g soli
  • pół łyżeczki mięty
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 770 g gotowanego mięsa
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Cebulę, marchewkę i oba rodzaje papryki pokrój w grubą kostkę, a ziemniaki i pomidory w kostkę. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni. Następnie dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Zesmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj paprykę i pieczarki.

Po wymieszaniu przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu. Potem dodaj ziemniaki, kontynuując gotowanie bez dodawania wody. Kiedy warzywa puszczą soki, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i sos pomidorowy. Wymieszaj składniki i gotuj pod przykryciem, aby przyprawy się wchłonęły.

Na koniec dodaj ugotowane mięso pokrojone na małe kawałki. Zalej litrem wody, wymieszaj i zagotuj.

Gdy warzywa będą miękkie, pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, gulasz jest gotowy. Odstaw na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. możesz podawać.

error: Content is protected !!