Fantastyczne ciastka z jogurtu i bez jajek – Niebo w gębie. Przepis krok po kroku.

Doskonały przepis na domowe ciastka według niekonwencjonalnej receptury – z jogurtem i bez jajek. Wynik mile Cię zaskoczy, te ciastka dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • dżem
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie jest bardzo proste.

W misce wymieszaj sypkie składniki – przesianą mąkę, cukier puder. Następnie dodaj pokrojone masło i jogurt. Wytworzymy jednolite ciasto, które uformujemy w kulkę. Zawijamy je w folię spożywczą.

Odstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty, które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Zależy od grubości ciasta i wielkości kształtów.

Nie pieczemy niepotrzebnie długo, żeby nie wysuszyć ciastek, wtedy będą twarde. Upieczone ciasteczka sklej klasycznie dżemem i posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!