Spróbować trzeba, bo smaku nie da się opisać: Nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta – 1 jogurt, 4 jajka, i bez mąki.

Oto niezwykle smaczny deser jogurtowy, który można przygotować z niewielką ilością prostych składników. Degustacja tego ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Potrzebne składniki:

  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • 350-400 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek jaj.

Ubij 4 białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

W osobnej misce, ubij żółtka z cukrem.

Do żółtek dodaj jogurt, 3 łyżki skrobi kukurydzianej i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj.

Delikatnie wmieszaj białka, starając się zachować puszystość masy.

Wyłóż formę do pieczenia papierem.

Wlej ciasto do przygotowanej formy.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30-40 minut.

Pozwól ciastu ostygnąć, a następnie zdejmij papier do pieczenia i posyp wierzch cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Content is protected !!