Cała rodzina wpadła w szał, gdy upiekłam roladę z całego schabu i plastrami boczku.

Jeżeli masz problem z wyborem potrawy na uroczysty posiłek, oto przepis dla Ciebie. Roladę mięsną, pełną smaku i soczystości, przygotuj z niezwykłymi dodatkami.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 100 g szynki wędzonej
  • 100 g rodzynek
  • 600 g pieczarek
  • 2 kg schabu
  • 2 cebule
  • plastry boczku

Marynata:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól wedle uznania

Dodatkowo:

  • 250 ml wody
  • 250 ml białego wina musującego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziemniaki w zależności od potrzeb
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj składniki marynaty w misce: czosnek, tymianek, natkę pietruszki, sok pomarańczowy i cytrynowy oraz oliwę z oliwek. Dodaj paprykę, mielony pieprz czarny i miód. Użyj blendera, aby wymieszać. Dopraw solą i wlej sos sojowy.

Wzdłuż rozetnij schab, nie przecinając go całkowicie. Rozłóż go delikatnie, a następnie przekrój, aby uzyskać cienki płat.

Powtórz z drugą częścią mięsa tą samą czynność.

Mięso pokryj 1/3 marynaty.

Posmarowane mięso zwiń, ułóż na blasze i wyłóż pozostałą część marynaty na wierzchu.

Tak przygotowaną roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. A Ty w tym czasie przygotuj farsz. Umyj pieczarki oraz cebulę i drobno je posiekaj.

Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej olej a czosnek posiekaj na drobne kawałki. Przysmaż czosnek, dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól według uznania. Następnie dodaj pieczarki.

Gdy warzywa będą podduszone dodaj do nich pokrojoną szynkę wędzoną i tak smaż razem kilka minut.

Po wyjęciu schabu z lodówki, rozłóż go, nałóż plastry boczku oraz farsz.

Następnie posyp rodzynkami i ponownie zawiń mięso.

Użyj sznurka, aby związać roladę i utrzymać jej kształt oraz zabezpieczyć nadzienie przed wyciekiem.

Obrać należy ziemniaki i cebulę, a następnie pokroić cebulę w paski. Ziemniaki pozostawić w całości lub pokroić na większe kawałki. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Umieścić roladę na środku tacki.

Ziemniaki skropić oliwą, a potem zalać winem i wodą. Na koniec posmarować roladę pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 200°C.

Gdy rolada i ziemniaki będą gotowe, przełożyć je na talerz. Sok, który pozostał po pieczeniu, wymieszać z cebulą, a potem dodać uprzednio rozpuszczoną w szklance wody skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlać do garnka i gotować sos, aż zgęstnieje.

Na sam koniec, zmiksować sos z cebulą używając blendera. Ten sos będzie doskonałym dodatkiem do rolady mięsnej. Smacznego!

error: Content is protected !!