Przepis na domowy chleb: upiecz świeżą chrupiącą rozkosz, która sprawi, że się ślinika cieknie.

Zróbmy domowy chleb drożdżowy. Jego przygotowanie nie będzie tak trudne, jak pieczenie na zakwasie, więc nawet początkujący piekarze mogą się odważyć na spróbowanie. Mimo to istnieją oryginalne przepisy na pieczywo, które mogą zaskoczyć nawet bardziej doświadczonych piekarzy.

Chleb jest popularną częścią menu. Chleb kupiliśmy od razu gotowy i możemy go wykorzystać na śniadanie, przekąskę lub kolację, a także jako dodatek do zupy lub gulaszu na obiad. Ale jeśli poświęcimy swój czas na przygotowanie chleba i upieczemy go w domu, to możemy spodziewać się posiłku, który z pewnością nie będzie zwyczajny.

Chleb ziołowo-serowy bez pieczenia

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 3 średnie ziemniaki (obrane, grubo starte, surowe)
  • 3 łyżki mleka (lub białego wina)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g twardego sera (np. Edam, Cheddar, Emmentaler)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • grubo mielony pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn (zioła – jak kto lubi, najlepiej świeże, ale suszone też mogą być)

Proces przygotowania

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ziemniaki, sól, pieprz, posiekane zioła. Osobno ubij jajka, musztardę, mleko i olej. Dodaj powstałą mieszaninę do miski i wyrób ciasto. Ser pokroić w drobną kostkę, kilka odłożyć, a resztę wmieszać w ciasto.

Na posypanej mąką bułce uformować bochenek, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Możemy zmieniać w zależności od gustu, ja dodałam jeszcze suszone pomidory i szczyptę chilli.

error: Content is protected !!