Ciastko z kremem i truskawkami. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Prosto i stosunkowo szybko przygotowane ciasto warstwowe z kruszonki, gęstego kremu, udekorowane pięknymi świeżymi truskawkami, ponownie obłożone kruszonką i upieczone.

Składniki:

Kruszonka:

  • 600 g mąki półgrubej
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe (w proszku)
  • 4 łyżki cukru
  • truskawki (świeże, mrożone lub kompotowe)

Proces przygotowania

Z mleka, budyniu w proszku i 4 łyżek cukru pudru ugotować gęsty budyń.

Z pozostałych składników zrobić kruszonkę. Jajka również należą do miękiszu.

Rozłóż dwie trzecie bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej ugotowanym ciepłym budyniem, przykryj truskawkami i posyp pozostałą ilością bułki.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!