Słodkie wypieki: Babka o smaku brownie pachnie karmelem i jest cudownie miękkia.

Ciasto francuskie możemy przygotować na wiele sposobów. Ciasto o smaku brownie pachnie karmelem i jest taką miłą odmianą. 

Jak przekształcić tradycyjną babkę

Tradycyjna babka często gości na naszych stołach. Twarogowa, marmurkowa, gotowana… A może by tak choć raz spróbować niecodziennego smaku?

Jak ją zrobić?

Karmel można przygotować na różne sposoby. Jedną z nich jest tak zwana „wersja sucha”, w której cukier rozpuszcza się w garnku lub głębokiej patelni na kuchence. Bez mieszania! Ciepło rozpuszcza cukier w złocistobrązową masę.

Następnie dodaje się do niego masło lub śmietankę, jak wskazano w przepisie. „Wersja mokra” polega na stworzeniu syropu z cukru i wody. Podczas podgrzewania mieszaniny powstanie syrop cukrowy, a jeśli będziesz nadal mieszać i gotować mieszaninę, woda będzie stopniowo odparowywać i powstanie miękki karmel.

Co powiesz na brownie o smaku babki

Ponieważ ta wersja ciasta jest kubkiem, jest to wersja nieważąca. Przygotuj składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki półziarnistej,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka oleju
  • 1 śmietanka do ubijania
  • aby usunąć tłuszcz i gruboziarnistą mąkę, wylej formę.

Jak to zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj tortownicę. Można ją posmarować tłuszczem i posypać gruboziarnistą mąką (można też posypać bułką tartą). Wlej cukier do rondla, włącz kuchenkę i pozwól, aby cukier zmienił się w złocisto-brązowy karmel.

Podgrzej bitą śmietanę w rondelku na kuchence, aż będzie ciepła. Weź łyżkę i stopniowo dodawaj do karmelu. Trzeba uważać, bo dość mocno pryska. Mieszaj i gotuj.

Ubij jajka w wysokiej misce, dodaj olej i ubijaj trzepaczką, aż zgęstnieje. Stopniowo małą strużką wlewać karmelową bitą śmietanę cały czas ubijając . Ubijaj bardzo dobrze i stopniowo dodawaj mąkę. Dodaj proszek do pieczenia do ostatniej porcji mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.

Gotową masę wlać do formy keksowej i piec około trzech kwadransów w nagrzanym piekarniku . Następnie spróbuj wbić szpikulec w ciasto. Gdy wyschnie, można wyjąć z piekarnika. Jeśli kawałek ciasta przykleja się do patyczka, potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku.

error: Content is protected !!