Słodkie wypieki: Babka o smaku brownie pachnie karmelem i jest cudownie miękkia.
Ciasto francuskie możemy przygotować na wiele sposobów. Ciasto o smaku brownie pachnie karmelem i jest taką miłą odmianą.
Jak przekształcić tradycyjną babkę
Tradycyjna babka często gości na naszych stołach. Twarogowa, marmurkowa, gotowana… A może by tak choć raz spróbować niecodziennego smaku?
Jak ją zrobić?
Karmel można przygotować na różne sposoby. Jedną z nich jest tak zwana „wersja sucha”, w której cukier rozpuszcza się w garnku lub głębokiej patelni na kuchence. Bez mieszania! Ciepło rozpuszcza cukier w złocistobrązową masę.
Następnie dodaje się do niego masło lub śmietankę, jak wskazano w przepisie. „Wersja mokra” polega na stworzeniu syropu z cukru i wody. Podczas podgrzewania mieszaniny powstanie syrop cukrowy, a jeśli będziesz nadal mieszać i gotować mieszaninę, woda będzie stopniowo odparowywać i powstanie miękki karmel.
Co powiesz na brownie o smaku babki
Ponieważ ta wersja ciasta jest kubkiem, jest to wersja nieważąca. Przygotuj składniki:
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki półziarnistej,
- 1 proszek do pieczenia,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka oleju
- 1 śmietanka do ubijania
- aby usunąć tłuszcz i gruboziarnistą mąkę, wylej formę.
Jak to zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj tortownicę. Można ją posmarować tłuszczem i posypać gruboziarnistą mąką (można też posypać bułką tartą). Wlej cukier do rondla, włącz kuchenkę i pozwól, aby cukier zmienił się w złocisto-brązowy karmel.
Podgrzej bitą śmietanę w rondelku na kuchence, aż będzie ciepła. Weź łyżkę i stopniowo dodawaj do karmelu. Trzeba uważać, bo dość mocno pryska. Mieszaj i gotuj.
Ubij jajka w wysokiej misce, dodaj olej i ubijaj trzepaczką, aż zgęstnieje. Stopniowo małą strużką wlewać karmelową bitą śmietanę cały czas ubijając . Ubijaj bardzo dobrze i stopniowo dodawaj mąkę. Dodaj proszek do pieczenia do ostatniej porcji mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
Gotową masę wlać do formy keksowej i piec około trzech kwadransów w nagrzanym piekarniku . Następnie spróbuj wbić szpikulec w ciasto. Gdy wyschnie, można wyjąć z piekarnika. Jeśli kawałek ciasta przykleja się do patyczka, potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku.