Szybkie ciasto na blasze z kruszonką. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Czasami potrzebujemy szybkiego, smacznego ciasta, które ostygnie na tacy przed nieoczekiwaną wizytą. I to jest właśnie on. Pamiętaj, aby wybrać preferowane nadzienie i spróbuj je przygotować.

Składniki:

  • 400 g mąki półgrubej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 7 łyżek oleju
  • 5 łyżek mleka
  • proszek do pieczenia
  • skórka cytrynowa

Wypełnienie (dowolne):

  • mak
  • twarożek
  • jabłka
  • ser

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g mielonego cukru

Proces przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wszystko razem połączymy i przetworzymy na rolce.

Powstaje gładkie ciasto, które rozprowadzamy rękami na papierze do pieczenia (arkusz 30 x 40).

Wymieszaj dowolne nadzienie i rozsmaruj na cieście.

Przetwarzamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego!

error: Content is protected !!