Knedle ziemniaczane przygotowujemy z gotowanych ziemniaków. Szybko pracujemy z ciastem, ponieważ staje się coraz cieńsze. Knedle z ciasta ziemniaczanego to nie tylko doskonały dodatek do dań, ale także nadzienie – na słono (ze smażoną cebulką i wędzonym mięsem ) i na słodko z owocami.
Ziemniaki pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź wodę. Ziemniaki oprószamy połową mąki półgrubej i rozgniatamy tłuczkiem. Przełożyć na blachę do pieczenia i krótko ostudzić.
Następnie dodaj dwa jajka i 1 łyżkę octu. Posypać pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy sztywne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno ładnie się kleić i nie kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy 3-4 bułki, które wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 20 minut.