Jak gotować kluski ziemniaczane. Śledź nasz artykuł, aby uzyskać prosty przepis na swoją ulubioną przystawkę

Knedle ziemniaczane to prosta przystawka, którą uwielbiały przygotowywać nasze babcie. Pierogi można podawać z różnymi sosami i mięsami. Możemy przygotować duszoną kapustę i pieczoną kaczkę lub szpinak z jajkiem.

Gotowane knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane przygotowujemy z gotowanych ziemniaków. Szybko pracujemy z ciastem, ponieważ staje się coraz cieńsze. Knedle z ciasta ziemniaczanego to nie tylko doskonały dodatek do dań, ale także nadzienie – na słono (ze smażoną cebulką i wędzonym mięsem ) i na słodko z owocami.

Jak zrobić knedle ziemniaczane; Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 350 g mąki półgrubej (lub więcej),
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie

Ziemniaki pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź wodę. Ziemniaki oprószamy połową mąki półgrubej i rozgniatamy tłuczkiem. Przełożyć na blachę do pieczenia i krótko ostudzić.

Następnie dodaj dwa jajka i 1 łyżkę octu. Posypać pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy sztywne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno ładnie się kleić i nie kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy 3-4 bułki, które wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 20 minut.

Zamiast gotować je we wrzącej wodzie, możemy je gotować na parze przez około 15-20 minut. To takie proste, a pierogi są pyszne.

error: Content is protected !!