Pieczona karkówka z wiosenną sałatką ziemniaczaną. Tak przygotowywała ją moja babcia.

Karkówka doskonale nadaje się do pieczenia w dowolny sposób.

Te plastry karkówki, marynowane w pikantnej marynacie z czosnkiem i cebulą, a następnie powoli pieczone do miękkości, dosłownie rozpływają się w ustach. Wraz z wiosenną sałatką ziemniaczaną z rzodkiewką i cebulą tworzy świetne połączenie.

Składniki

  • 3 grubsze plastry karkówki (ok. 200 g każdy)
  • 1 cebula

Marynata:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • chilli do smaku

Sałatka:

  • 5 średnich wstępnie ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka na twardo
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1-2 dymki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu (lub połowa ze śmietaną)
  • sól
  • pieprz

Proces przygotowania

Do marynaty dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj puree i smaż przez minutę. Odstawić, zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki i doprawić. Mięsa nie rozbijać i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Wyciągamy godzinę przed pieczeniem.

Wstawić z marynatą i posypać posiekaną cebulą do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz w naczyniu pod przykryciem przez około 2 godziny, aż będą miękkie. Na sałatkę ziemniaczaną pokrój ziemniaki i jajka w kostkę, a rzodkiewkę w drobną kostkę.

Dodaj musztardę, drobno posiekaną cebulę i majonez, dopraw solą i pieprzem. Pozwól jej „przejść” i podawaj z pieczoną karkówką.

error: Content is protected !!