Niezwykłe – Płatki owsiane, jajko i jabłka – tylko to potrzebujesz, aby codziennie przygotowywać zdrową i smaczną przekąskę bez mąki.

Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym pyszne ciasto owsiane, którego przepis przedstawiam poniżej.

Pełen błonnika i pomagający w trawieniu deser owsiany, może być przygotowany bez mąki, a jednocześnie dostarczy odpowiednią ilość energii oraz będzie sycący i lekki. Wystarczy dodać do płatków owsianych, owoce i jedno jajko.

Do przygotowania tego wyjątkowego deseru potrzebne będą:

  • 1 szklanka wrzącej wody (200 ml)
  • 100 g rozmrożonych bezpestkowych wiśni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 12 łyżeczek dużych płatków owsianych (160 g)
  • 50 g dowolnych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 55 g jajka (1 szt)
  • 60 g brązowego cukru (opcjonalnie bez cukru)
  • 200 g jabłek (1-2 szt)
  • dodatki (opcjonalnie): lukier z gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder.

Aby przygotować owsiany deser należy:

Zalać płatki owsiane wrzącą wodą i odstawić na 10 minut.

Pokrojone w kostkę jabłka wymieszać dokładnie z cynamonem.

Do miski dodać jajko, rozmrożone wiśnie oraz posiekane orzechy włoskie.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem – włącznie z płatkami owsianymi, jabłkami, wiśniami, jajkiem, solą i cukrem.

Przygotować formę o średnicy 18 cm, posmarować boki masłem i wyłożyć spód papierem.

Następnie delikatnie rozprowadzić warstwę masy.

Surowe ciasto piec przez 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.

Opcjonalnie można udekorować ciasto ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem i podawać. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!