Wspaniały smak będzie dla Ciebie miłym zaskoczeniem. Poniżej znajdziesz składniki oraz instrukcję przygotowania.
Do głębokiej miski wlej ciepłe mleko, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie dodaj cukier, sól i białko. Na koniec dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito i mieszaj. Następnie zagnieć ręką gładkie ciasto i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i oprósz mąką. Następnie zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj jedną część ciasta na duży prostokąt. Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.
Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby i odstaw na 10 minut. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.
Na oprószonym mąką stole przełóż ciasto, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.
Następnie posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.
Ciasto podziel na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.
Przykryj bułki folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.
Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.