Nie uwierzysz, jak niesamowicie prosta i pyszna jest ta metoda pieczenia ciasta, którą stosuję każdego dnia.

Zachęcam do przygotowania w domu miękkich i puszystych wypieków według naszego przepisu.

Wspaniały smak będzie dla Ciebie miłym zaskoczeniem. Poniżej znajdziesz składniki oraz instrukcję przygotowania.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (100 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 białko jajka
  • 10 g drożdży instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g sera
  • 1 żółtko
  • mak

Instrukcja przygotowania:

Do głębokiej miski wlej ciepłe mleko, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie dodaj cukier, sól i białko. Na koniec dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito i mieszaj. Następnie zagnieć ręką gładkie ciasto i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i oprósz mąką. Następnie zagnieć ciasto i podziel na 2 części.

Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj jedną część ciasta na duży prostokąt. Posmaruj ciasto stopionym masłem i złóż na trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i złóż na trzy części.

Połóż ciasto na talerzu, włóż do plastikowej torby i odstaw na 10 minut. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.

Na oprószonym mąką stole przełóż ciasto, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.

Następnie posyp tartym serem i zwiń ciasto w rulon.

Ciasto podziel na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta.

Przykryj bułki folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.

Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Gdy bułki wystygną możesz podawać! Smacznego!

error: Content is protected !!