Brak pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? To nie problem!
Poniżej znajdziesz prosty i łatwy przepis, którego efekt zasmakuje nawet tym, którzy na samą myśl o buraczkach kręcą nosem. Bardzo zdrowa sałatka z tanich i łatwo dostępnych składników idealnie sprawdza się do mięs lub po prostu do zjedzenia z pieczywem.
Składniki:
- Jabłko
- Marchewka
- Surowy burak
- Oliwa z oliwek, garść orzechów włoskich, miód i odrobina soku z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane jabłko bez nasion, marchew i buraka zetrzyj na tarce (duże oczka), dodaj niewielką ilość oliwy i soku z cytryny. Dodaj miód wedle uznania i posyp sałatkę posiekanymi orzechami. Gotowe!
Pasta z buraczano-serowa
Lubisz nieoczywiste połączenia? Próbowanie nowych rzeczy? A może znudziły Ci się już klasyczne wędliny i ser na chlebie? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pastę z buraka a nie pożałujesz. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa na pewno zostanie z Tobą na dłużej.
Składniki:
- 100g ulubionego startego sera
- 1 mały burak
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Do startego na drobnych oczkach surowego buraka dodaj ser, przepuszczony przez praskę lub posiekany czosnek, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Pasta smakuje najlepiej podana na ciemnym pieczywie. Smacznego!
Syrop z buraków bez gotowania
Syrop z buraków to bomba witaminowa, która świetnie sprawdzi się dolana przykładowo do lemoniady czy herbaty. Możesz też dodać odrobinę do ciast, na przykład naleśnikowego – dzięki syropowi uzyska piękny kolor. Oczywiście, ze względu na obniżające ciśnienie krwi działanie buraka, powinieneś ostrożnie dawkować jego spożycie. Zwłaszcza osoby z niskim ciśnieniem powinny uważać na ilość.
Składniki:
- 4 cytryny razem ze skórką, najlepiej umyte w wodzie z octem
- 3kg obranych buraków
- 3l schłodzonej, przegotowanej wody
- 2,5kg cukru pudru (możesz dodać więcej)
- 3-5 kwasków cytrynowych (im więcej dodajesz cukru, tym więcej kwasku użyj)
- pół buteleczki aromatu waniliowego
- 1 paczka konserwantu
Przygotowanie:
Pokrojone buraki i umyte cytryny zmiel, powstałą masę przełóż następnie do garnka i starannie wymieszaj. Odstaw do lodówki mieszając co kilka godzin.
Następnie wymieszaj odcedzony sok z kwaskiem cytrynowym, cukrem, esencją i konserwantem. Mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru, następnie wlej do przygotowanych wcześniej wysterylizowanych butelek. Przechowuj tylko w chłodnym miejscu. Na zdrowie!
Burak w koreańskiej odsłonie
Jesteś fanem orientalnej kuchni? A może lubisz próbować nowych rzeczy? Bardzo ciekawą propozycją dla Ciebie będzie z pewnością burak po koreańsku. Spróbuj, a będziesz wracać do niej częściej!
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 600g surowych buraków
- 80g oleju roślinnego
Marynata:
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Umyte i obrane buraki zetrzyj na tarce (duże oczka). Drobno posiekaj czosnek. Następnie przygotuj marynatę, mieszając wszystkie potrzebne do jej wykonania składniki. Dodaj do niej czosnek i buraki, wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej i wlej do buraków. Wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!
Dietetyczna sałatka
Składniki:
- 550g buraków
- 400g marchewki
- 1/4 główki kapusty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego chrzanu
- jabłko (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (zetrzyj również jabłko jeśli akurat je dodajesz). Następnie polej dressingiem z chrzanu i soku z cytryny.
Sałatka smakuje świetnie zarówno z pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. To bardzo dobre danie, jeśli zamierzasz zrzucić kilka kilogramów. Oczyszcza jelita, a jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, koniecznie przyrządź sobie następującą mieszankę: pół łyżeczki soli himalajskiej dodaj do podgrzanej wody (pół szklanki) i wymieszaj.