Warzywa w cieście mogą zabrzmieć dziwnie, ale już kilka razy przekonaliśmy się, że to wcale nie jest szalony pomysł. Jeśli nie chcesz piec całego ciasta, spróbuj ugotować marchewkowe plastry z mąki pełnoziarnistej i wiórków kokosowych.
Dużą blachę wcześniej wysmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Drobno zetrzyj marchewkę. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru na puszystą masę. Do piany z żółtek dodaj olej, wodę i inne składniki, a na koniec ostrożnie ubij śnieg w cieście.
Ułożyć ciasto na przygotowanej blasze i piec w temperaturze 180°C. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego zrobić budyń zgodnie z instrukcją i dosłodzić do smaku. Dodaj cynamon i wymieszaj łyżkę masła z gorącym budyniem. Po ostygnięciu ubić jeszcze trochę kwaśnej śmietany. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto.