Zupa grochowa – Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Składniki

  • 300 g przekrojonego na pół żółtego groszku
  • 3-4 kiełbaski
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 l bulionu lub wody

Przygotowanie

Groszek opłukać i zalać około litrem bulionu. Dodać przyprawy i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i po około 15 minutach dodać marchewkę i kiełbaski pokrojone w krążki. Gotuj do miękkości i w razie potrzeby dolej bulionu. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy mąkę, smażymy minutę i pod koniec dodajemy paprykę.

Zalać szklanką bulionu. Mieszamy i dodajemy do groszku. Dodaj sól i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
Przed końcem gotowania wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, majerankiem natartym w dłoniach i pieprzem. Dopraw zupę i podawaj. Możemy udekorować jedną kiełbasą pokrojoną na kawałki i podpieczoną na suchej patelni.

error: Content is protected !!