Naleśniki chlebowe z ziemniaczano serowym nadzieniem. Przepis.

Naleśniki chlebowe z ziemniaczano serowym nadzieniem

Składniki:

Do nadzienia:

  • woda – 1 litr
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • mleko –  100 ml
  • starty ser – 200 g
  • sól

Do posypania i rozprowadzania:

  • ziarna sezamu
  • żółtko – 1 sztuka
  • olej – 1 łyżka

Pozostałe składniki:

  • cukier – 1 łyżka
  • ciepłe mleko – 400 ml
  • drożdże – 1 opakowanie instant
  • mąka pszenna – 480 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej – 200 ml

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Pomału dodawaj sól, mąkę i wymieszaj ciasto. Następnie dodaj olej i wyrabiaj ciasto dalej.

Po zakończeniu wyrabiania odstaw je na około pół godziny do odpowiedniego wyrośnięcia. Obrane wcześniej ziemniaki, pokrój na malutkie kawałeczki i ugotuj, aż będą miękkie. Gry będę już ugotowane, rozgnieć je na miąższ i dodaj odrobinę mleka, sera oraz soli i wymieszaj dokładnie.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i podziel je na 3 kawałki, a następnie rozwałkuj każdy z nich. Z nadzienia ziemniaczanego uformuj trzy kuleczki takiej samej średnicy, one będą potrzebne do nadziewania naleśników. Kulkę zawiń w naleśnik i rób tak z każda kuleczką.

Przygotowane naleśniki przykryj folią spożywczą, bądź czymkolwiek innym, utrzymującym ciepło i pozostaw do wyrośnięcia. Do naleśnika wbij palce, aby powstały dziurki na całej jego wielkości, posmaruj go żółtkiem, które wymieszaj wcześniej z olejem i posyp naleśnika sezamem dla smaku. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz w nim naleśniki przez około 15 – 20 minut.

Smacznego !

error: Content is protected !!