Moja mama zna przepis na najlepsze strucle makowe bez zakwaszania: Nie trzeba czekać nawet minutę, są mięciutkie i smakują fantastycznie.

Moja mama ma doskonały przepis na strudel, który od razu zajął pierwsze miejsce w naszej rodzinie.

Bułeczki nie muszą wyrastać nawet przez minutę, ciasto można od razu obrabiać. Najbardziej lubimy strucle z nadzieniem makowym. Oczywiście można też wybrać inne smaki – na przykład orzechowy, twarogowy, kakaowy, czy jabłkowy.

Alternatywnie można zrobić specjalne nadzienie makowe z tartych jabłek wyciśniętych z soku.

Składniki:

  • 1 kg mąki półgrubej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 paczka proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • do spełnienia
  • nadzienie makowe

Opcjonalnie:

  • Kakao
  • Orzechy
  • Twarożek
  • Dżem

Przygotowanie:

Zmieszaj 100 ml ciepłego mleka z pół łyżeczki cukru pudru, dodaj kostkę drożdży i pozwól drożdżom wyrosnąć. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodajemy drożdże.

Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Możemy już pracować.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, które smarujemy nadzieniem makowym (ja zalewam mak gorącym mlekiem – powstanie gęsta masa). Zwiń i zamknij połączenie.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut – obserwujcie.

Pozostałe dwa ciasta można nadziać np. orzechami i kakao. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!