Bułeczki nie muszą wyrastać nawet przez minutę, ciasto można od razu obrabiać. Najbardziej lubimy strucle z nadzieniem makowym. Oczywiście można też wybrać inne smaki – na przykład orzechowy, twarogowy, kakaowy, czy jabłkowy.
Alternatywnie można zrobić specjalne nadzienie makowe z tartych jabłek wyciśniętych z soku.
Opcjonalnie:
Zmieszaj 100 ml ciepłego mleka z pół łyżeczki cukru pudru, dodaj kostkę drożdży i pozwól drożdżom wyrosnąć. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodajemy drożdże.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Możemy już pracować.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, które smarujemy nadzieniem makowym (ja zalewam mak gorącym mlekiem – powstanie gęsta masa). Zwiń i zamknij połączenie.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut – obserwujcie.