Sycące i pyszne danie – Zapamiętaj ten przepis na zrazy ukraińskie. Są to kotlety podawane z sosem i cebulą.

Mięsne zrazy, czyli zrazy ukraińskie, to niesamowicie sycące i  pyszne danie.

Zrazy te to dokładnie kotlety z cebulą i sosem oraz dodatkami, które dobierzesz sam, ponieważ pasuje do nich wszystko! Dzięki wszystkim składnikom powstanie świetne danie, które z pewnością chwalić będzie Twoja rodzina, czy Twoi goście!

Składniki, które wykorzystasz do przyrządzenia wyśmienitych ukraińskich zraz:

  • 400 g mięsa, np. łopatki lub karkówki
  • 250 g cebuli
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%
  • 150 g mąki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu

Zabierz się za przygotowanie dania!

Mięso na wstępie należy pokroić na kawałki o grubości 1 centymetra. Następnym krokiem, jaki wykonasz, jest ubicie kawałków mięsa, posolenie i popieprzenie ich. Przygotuj naczynie, do którego zmieszczą się wszystkie kawałki mięsa. Następnie umieść je w nim na około 15 minut, aby dobrze nasiąknęły przyprawami.

Twoim kolejnym zadaniem będzie przygotowanie cebuli. Połowę cebuli przekrój w półpierścienie. Przygotuj kolejne naczynie: w nim zmieszaj olej, ocet, sól, pieprz, odrobinę koperku oraz cukier. W naczyniu z tymi przyprawami cebulę należy marynować około 10 minut.

Po wyznaczonym czasie wyjmij i mięso, i cebulę. Na kawałek mięsa połóż zamarynowaną cebulę, całość zwiń w roladkę. Powtarzaj tą czynność z każdym kawałkiem. Tak przygotowane zrazy obtocz w mące i wraz z taką panierką smaż na patelni, aż uzyskają one złoty kolor. Nie pozbywaj się pozostałej mąki, będzie ona potem potrzebna! Po upieczeniu rolady przełóż na przygotowany dla nich talerz.

Wcześniej zostawioną mąkę wykorzystasz właśnie teraz, ponieważ po wyłożeniu zraz na talerz, z pozostałą mąką należy na patelni upiec pozostałą część cebuli. Wcześniej drobno ją posiekaj. Po delikatnym podsmażeniu, do cebuli dodaj śmietanę oraz paprykę mieloną.

Na samym końcu smażenia do wszystkiego dodaj odrobinę wody oraz posiekanego koperku, dzięki temu sos nabierze trochę więcej smaku i lepszej konsystencji. Mięsno-cebulowe rolady włóż z powrotem do sosu, który nadal jest na rozgrzanej patelni. Sosu powinno być tyle, aby przykrywał całe zrazy. W przykrytym garnku, na delikatnym ogniu, duś zrazy w sosie przez około 40 minut.

Twoje danie jest gotowe! Możesz podawać je z surówkami, ziemniakami, frytkami, z czymkolwiek chcesz! Życzmy smacznego!

error: Content is protected !!