Ciasto bez pieczenia, gotowe w 15 minut. Każdy musi mieć ten przepis.

Kilka składników, 15 minut wolnego czasu, nie potrzeba nawet piekarnika. Czego chcieć więcej? Pyszny, słodki deser zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

Czego potrzebujesz?

  • 325 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 1 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g czekolady
  • 100 g kaszy manny
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Zabieramy się do pracy:

Czas na krem numer jeden.

Cukier wanilinowy i kaszę wymieszaj z połową mleka, doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż masa zgęstnieje, następnie przelej ją do wyłożonej papierem formy. Najwygodniejsza będzie taka ze zdejmowanymi bokami. Pozostaw do wystygnięcia.

Drugi krem zrobisz równie prosto. Budyniowy proszek razem z cukrem dodaj do drugiej połówki mleka, gotuj do zgęstnienia i odstaw do ostudzenia.

W osobnym pojemniku zmiksuj miękkie masło (margaryna też będzie dobra, ale polecam jednak masło!). Dodawaj po łyżce budyń i wlewaj po trochę 250 ml kremówki. Całość dokładnie ubij.

Masę przełóż na pierwszy, ostudzony krem.

Na koniec zrób polewę – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 75 ml śmietanki. Polej deser i odstaw do chłodziarki na około 2 godzin.

error: Content is protected !!