W jaki sposób osoby, zawodowo zajmujące się gotowaniem, przygotowują swoje bezbłędnie pyszne posiłki? Jak się okazuje – maja na to swoje sposoby, które skrzętnie ukrywają, jedynie niekiedy przekazując je uczniom.
Można jednak czasem podpatrzeć niektóre z nich i wykorzystać je na własny użytek. Poniżej przedstawiamy Wam kilka cennych wskazówek, pochodzących z kuchni, prowadzonych przez renomowanych specjalistów.
Soczyste mięso
Mięso bardzo często ulega w trakcie przyrządzania przesuszeniu. Istnieje jednak prosty sposób na uniknięcie sytuacji tego typu – wystarczy umieścić je w solance. Do jej przygotowania będą potrzebne 3 szklanki wody, 1/4 szklanki soli oraz 1/4 szklanki cukru.
Mięso, zanurzone w solance, wkładamy na chwilę do lodówki – należy przyjąć, że na 1 kg mięsa wystarczy 1 godzina, chociaż warto przy ustalaniu tego czasu uwzględnić również grubość porcji. Nie należy pod żadnym pozorem trzymać go w lodówce dłużej niż 8 godzin.
Przepyszne naleśniki
Do ciasta na naleśniki wystarczy dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany, by stało się ono puszyste, a sama potrawa zyskała dodatkowe walory smakowe.
Przyprawy
Aromat przypraw można znacząco poprawić, wrzucając je na patelnię i opiekając – aż do uzyskania aromatu – na średnim ogniu. Później można użyć moździerza, by stworzyć własną mieszankę.
Puree ziemniaczane
Aby puree było idealne wystarczy dodać do niego odrobinę masła i mleka. Przed tłuczeniem ziemniaków należy dokładnie je osuszyć.
Stek idealny
Nie należy smażyć kawałka mięsa, który właśnie został wyjęty z lodówki. Warto zaczekać, aż po 1 lub 2 godzinach osiągnie temperaturę pokojową – dzięki temu będzie się smażyć równomiernie i zawsze da idealne efekty, niezależnie od tego, jak bardzo wysmażone steki lubimy.
Lekkie ciasto
Aby ciasto miało idealną konsystencję warto do jego przyrządzenia użyć masła o temperaturze pokojowej.
Ryba z delikatną skórką
Przed smażeniem lub grillowaniem warto posmarować rybę cieniutka warstwą majonezu. Po dodaniu odrobiny soli uzyskamy przepis na idealna rybę. Przed spożyciem można ją dodatkowo doprawić sokiem z cytryny.
Cukier – nie tylko do potraw na słodko
Cukier może pełnić rolę przyprawy, podobną jak sól. Jeżeli dodamy jego niewielka ilość do potrawy, poprawi on jej smak, wydobywając wszelkie jego walory.
Jajka sadzone
Do ich przygotowania potrzebne będą jedynie 3 składniki. Na patelni należy roztopić pół łyżki masła, uważając, by nie zaczęło ono skwierczeć. Rozbijamy jajka i smażymy przez 4 minuty. Po dodaniu szczypty soli potrawa jest gotowa.
Czosnek – nie bój się go
Aby usunąć nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie wystarczy dodać odrobinę soku. Jego smak będzie przy tym w dalszym ciągu znakomicie wyczuwalny.
Chrupiący chleb
Jeżeli pieczesz chleb w domu – ta porada jest właśnie dla Ciebie. Podczas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie z wodą. Dzięki parze chleb będzie idealnie wypieczony, a jego skórka – chrupiąca.
Idealna zupa kremowa
Zanim przystąpisz do gotowania – podsmaż warzywa na zupę-krem na oliwie z oliwek. Smażenie spowoduje karmelizację zawartego w warzywach cukru, co poprawia ich smak. Ta sztuczka przyda się również podczas przygotowania gulaszu z warzywami.