Orzechowe chrupiące ciasteczka – Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.

Orzechy lub krakersy – procedura przygotowania

Te pyszne orzechowe bryłki nie są tak rozpowszechnionym rodzajem cukierków, ale z drugiej strony są niesamowicie smaczne i mile zaskoczą Twoją rodzinę i znajomych. Wypróbuj sprawdzony przepis.

Składniki

  • orzechy laskowe (ze skórką) – 300 g + do dekoracji
  • cukier – 300 gr
  • jajka – 3 szt

Przygotowanie

Odłóż część orzechów laskowych, a resztę zetrzyj lub drobno zmiel. Orzechy wymieszać z cukrem i jajkami, zagnieść zwarte ciasto i uformować z niego mniejsze kulki, które układamy obok siebie na blasze. Wciśnij jeden orzech laskowy w środek każdej kulki i umieść blachę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170°C. Piecz je przez około 25 minut, uważając, aby nie przypalić spodu.

Po upieczeniu ciastka odstawić do ostygnięcia, przełożyć do pudełka i przechowywać w chłodnym, najlepiej wilgotnym miejscu (np. balkon) przez 3 do 4 tygodni. Po upieczeniu twardnieją i trzeba dać im czas na wchłonięcie wilgoci i zmiękczenie.

Smacznego!

error: Content is protected !!