Czasami pojedyncze pieczarki w prostym, ale pysznym sosie mogą być wystarczającym daniem głównym, aby zaspokoić zarówno głód, jak i apetyt. Wypróbuj ten ciekawy przepis, który możesz wzbogacić swoją wyobraźnię np. o kurczaka i różnego rodzaju dodatki.
Drobno posiekaj pół cebuli i podsmaż ją na różowo na patelni z kroplą oleju roślinnego i kawałkiem masła. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać na patelnię ze smażoną cebulą. Smażyć grzyby na złoty kolor, często mieszając.
Zawartość patelni zalać bulionem i kwaśną śmietaną, posolić, dodać zmielony czarny pieprz i oregano, wymieszać i zagotować.
Czosnek pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć i dodać na patelnię z sosem grzybowym. Posypać drobno startym parmezanem i dalej gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj.