Ciasto czekoladowo kokosowe. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis
Ciasto czekoladowo kokosowe – procedura przygotowania
Orzeźwiające kawałki o smaku czekolady i kokosa według sprawdzonej domowej receptury uchronią Ciebie i Twoją rodzinę przed nienasyconą słodyczą. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, a ta słynna dobroć jest gotowa w mgnieniu oka.
Ciasto
- jajka – 2 szt
- cukier z kaszy manny – 1 szklanka
- mleko – 1 szklanka
- olej roślinny – pół szklanki
- proszek do pieczenia – 1 opakowanie
- proszek kakaowy – 2 łyżki
Krem
- mleko – 500 ml
- masło – pół kostki
- cukier – 2 łyżki
- budyń kokosowy – 2 opakowania
- kwaśna śmietana – 1 opakowanie
Dekoracja
- wiórki kokosowe – wedle uznania
- roztopiona czekolada – w razie potrzeby

Przygotowanie
Najpierw przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem na gładką masę, dodaj mleko i olej roślinny i dalej ubijaj przez chwilę. Do innej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao i w kilku etapach wymieszać tę mieszankę z ciastem.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone i po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ciało się ochładza, przygotuj krem kokosowy. Do kubka wlej dwa puddingi kokosowe, dodaj trochę mleka i posyp cukrem. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie. Resztę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy tylko zacznie bulgotać, wlewamy do niej ubity krem, cały czas mieszając i gotujemy, aż zgęstnieje. Po ugotowaniu pozwól puddingom ostygnąć. W misce ubij pół kostki miękkiego masła z kwaśną śmietaną na gładki krem i łyżkami tego masła ubij również schłodzony krem.
Gotowy krem rozprowadzić równą warstwą na ostudzonym ciele, posypać wiórkami kokosowymi i posypać roztopioną czekoladą układając zygzakowaty wzór. Gotowy deser wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do stężenia i stwardnienia, pokroić w kostkę i podawać.