Niezależnie od tego, czy chcesz upiec ciasto na przyjęcie urodzinowe, czy po prostu mieć ochotę na coś słodkiego, możesz zrobić to ciasto czekoladowe z kremem maślanym. Jest to stosunkowo proste, więc nawet początkujący w pieczeniu może sobie z tym poradzić.
Ubij jajka w misce, dodaj sól i ubijaj, aż się spieni. Następnie stopniowo dodawaj cukier, mleko i olej. Na koniec przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj ciasto.
Blachę o wymiarach 34×40 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na dwie równe połowy.
Chłodząc przygotować krem. Do sproszkowanej żelatyny dodać 50 mililitrów wody i wymieszać. Do miski wlej słodzone mleko skondensowane i śmietankę kremówkę i ubij na sztywno. Następnie do masy żelatynowej dodać około 2 łyżek śmietanki, wymieszać, wlać z powrotem do miski i ubić.
Włóż połowę korpusu do kwadratowej krawędzi ciasta. Następnie nałóż na nią krem i przykryj drugą połową ciała. Następnie rozpuść czekoladę na lukier w kąpieli wodnej. Dodaj do niego ciepłą śmietankę, wymieszaj i nałóż polewę na wierzch ciasta.