Przygotowanie
Obierz ziemniaki i drobno zetrzyj je na surowo. Odciśnij z nich nadmiar wody w durszlaku lub czystą ściereczką, następnie posól je i dodaj półgrubą mąkę w takiej ilości, aby uzyskać zwartą masę. Jeśli chcesz, możesz dodać jajka, ale nie jest to konieczne.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Wrzuć do niego mały kawałek przygotowanego ciasta i pozwól mu się zagotować. Jeśli się trzyma, możesz iść, jeśli nie, dodaj trochę więcej mąki. Rozłóż ciasto na zwilżonej desce do krojenia i nożem odetnij małe kawałki i wrzuć je do wrzącej wody.
Gotuj gnocchi w wodzie przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszaj, a po zagotowaniu spróbuj, czy są wystarczająco ugotowane. W międzyczasie przygotować kapustę kiszoną. Cebulę podsmażamy na smalcu, wrzucamy na nią kapustę kiszoną (w razie potrzeby opłukujemy) i doprawiamy solą, kminkiem i ewentualnie octem jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Gotuj, aż odparuje z niego woda, ale nie powinien być zbyt miękki.