Grillowane szaszłyki ziemniaczane z boczkiem. Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony
Grillowane szaszłyki ziemniaczane z boczkiem – sposób przygotowania
Ziemniaki to genialna uprawa, która jest tak wszechstronna, że prawdopodobnie nigdy nie ma końca przepisów z ich wykorzystaniem. Nadają się do wszystkich rodzajów obróbki cieplnej i dobrze komponują się ze zdecydowaną większością wszystkich dań mięsnych, serowych i warzywnych.
Jednym ze wspaniałych zabiegów na ziemniaki jest grillowanie, które nadaje im cudowną chrupiącą skórkę i niespotykany aromat dymu. Dosłownie mówią o używaniu go na szaszłyku z boczkiem lub innym tłustym mięsem. Dajemy ci prosty przepis na łatwe zrobienie takich szaszłyków.
Składniki
- ziemniaki – 2 szt
- boczek lub boczek – 100 g
- rozmaryn – 1 szczypta
- kminek – 1 szczypta
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
Przygotowanie
Obierz, umyj i osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości około pięciu milimetrów.
Boczek lub boczek pokroić w cienkie plasterki. Przygotować szaszłyki lub szaszłyki i naprzemiennie nakładać na nie plastry ziemniaków przełożone boczkiem.
Z rolki folii aluminiowej wytnij tyle kwadratów, ile zrobiłeś szaszłyków. Umieść każdy szaszłyk na środku kawałka folii aluminiowej i posyp solą, pieprzem, kminkiem i suszonym lub jeszcze lepiej świeżym rozmarynem. Szaszłyki zawiń dokładnie w folię aluminiową i dobrze sklej końce, aby się nie rozwinęły.
Na przykład rozpal grill węglowy i umieść na nim zawinięte szaszłyki i gotuj je w folii aluminiowej przez około 30 minut. Gdy bekon zaczyna się topić w środku, wokół unosi się odurzający korzenny aromat. W tym momencie ostrożnie odpakuj szaszłyki z aluminium i umieść je na grillu, aby uzyskać złotą skórkę. Kiedy ziemniaki są złocistobrązowe, są gotowe do podania.
To tylko podstawowy przepis, który możesz dostosować według własnego gustu i możliwości. Ziemniaki i boczek na szaszłyku możesz przeplatać z innymi warzywami, takimi jak papryka, cebula, cukinia czy bakłażan, możesz też użyć innych przypraw i ziół, takich jak różne rodzaje pieprzu, oregano czy tymianek.