Drożdżówki z serem: Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz. Przepis.

Czym byłoby domowe ognisko bez pysznych domowych ciast.

Możesz zrobić je małe, większe lub ogromne. Użyj powideł śliwkowych na wierzchu lub spróbuj dżemu jabłkowego lub gruszkowego. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy smaki się połączą.

Składniki:

  • 500 g mąki półgrubej
  • 125 g masła
  • 125 g tłuszczu
  • 7 kostek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 kostka drożdży

Kruszonka:

  • 200 g grubej mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Nadzienie:

  • 500 g twarogu (u mnie na porcję wystarczy jedna kostka twarogu)
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

Przygotowanie:

Najpierw oczywiście przygotowujemy drożdże z cukru, drożdży, pół szklanki mleka i dwóch łyżek mąki.
Do mąki wsypać wyrośnięte drożdże, dodać roztopione masło z tłuszczem, nie wrzącym, dodać mleko, sól i żółtko.

Ciasto dobrze wyrobić /nie zostawiać do wyrośnięcia, od razu rozwałkować i wykrawać ciastka. Napełnij twarogiem, zawiń, połóż na blasze do pieczenia. Następnie robię dziurkę i wlewam dżem, dekoruję połówką migdała. Posmarować roztopionym masłem i posypać bułką tartą.

Kruszonka: 200 g mąki gruboziarnistej, 200 g cukru pudru, pół kostki tłuszczu (masło). Piec powoli przez chwilę w 150-180 stopniach w piekarniku elektrycznym.

error: Content is protected !!