Zupa z flaków grzybowych. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • ok. 100 g masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka
  • sól
  • majeranek
  • pietruszka

Przygotowanie:

Pieczarkę pokroić, rozgrzać trochę masła, posolić i podsmażyć. Następnie zalewamy, jeśli mamy bulion to go używamy. Gotuj do miękkości.

Z reszty masła i mąki pszennej przygotować zupę, następnie dodać mieszankę papryk i smażyć uważając, aby ich nie przypalić, aby zupa nie była gorzka. Stopniowo wlewać bulion z grzybami, aby wszystko się połączyło.

Dodaj rozgnieciony czosnek i majeranek. Niech się zagotuje. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

error: Content is protected !!