Kartacze z mięsem – Popularne litewskie cepeliny, według sprawdzonego przepisu mojej babci
Kartacze z mięsem, nazywane cepelinami ze względu na swój charakterystyczny kształt. Dość duże, ziemniaczane kluski z genialnym, aromatycznym farszem mięsnym trafiły do serc moich bliskich tak bardzo, że jestem zmuszona robić je bardzo często.
Delikatne i mięciutkie ciasto, według przepisu mojej babci, trafi również do serc Twoich bliskich. Przygotuj od razu podwójną porcję… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 600 g surowych ziemniaków
- 100 g boczku
- 300 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz do smaku
- śmietana do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz wodę wraz ze skrobią(wodę ze skrobią będziesz potrzebować później).
Gotowane ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj do surowych startych ziemniaków.
Odstaną wodę ze skrobią na dnie ostrożnie odlej. Dodaj skrobię szybko do ziemniaków, dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ugnieć jednolite ciasto, a jego jakość możesz łatwo sprawdzić, wykonując mały eksperyment. Uformowaną z ciasta małą kulkę, wrzuć do wrzącej wody i poczekaj 1-2 minuty. Jeśli kulka nie rozleci się, ciasto jest gotowe. Jeśli zaś nie, dodaj trochę skrobi i eksperymentuj ponownie, aż kulka zachowa swój kształt.
Mokrymi dłońmi, uformuj spore, owalne kluski z porcją mięsnego farszu w środku. Kartacze gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni pokrojony w małą kosteczkę boczek z cebulką na złoty kolor.
Do otrzymanych skwarek, możesz dodać również kwaśną śmietanę, ale nie jest to konieczne. Śmietanę można dodać na końcu.
Podawaj kartacze, najlepiej w głębokim talerzu, polane skwarkami i śmietaną. Smacznego!