Leniwe gołąbki – Przygotujesz je o wiele szybciej i są o niebo lepsze od tradycyjnych.

Najlepsza wersja leniwych gołąbków, jaką wypróbowałam. Uwielbiam gołąbki, ale przygotowanie ich zajmuje zbyt dużo czasu. Leniwe gołąbki, według tego przepisu przygotujesz szybko, a ich smak pokochają wszyscy domownicy. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mięso mielone 500 g
  • Kapusta biała 500 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Ryż 1 filiżanka
  • Marchewka 1 sztuka
  • 1 jajko
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • Śmietana 250 g
  • Mąka pszenna 2 łyżeczki
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę.Przełóż składniki do dużej miski. Teraz dodaj mięso mielone, jajko i ugotowany na pół twardo ryż. Dopraw solą, pieprzem, dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Z przygotowanej masy, uformuj zgrabne, podłużne kotleciki.

Przygotuj sos. Rozcieńcz śmietanę z ciepłą wodą w proporcji 1:1, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Leniwe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej przygotowanym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220° C, przez 25 minut.

Szybkie leniwe gołąbki są gotowe. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

error: Content is protected !!