Wcześniej, zawsze przygotowuję aromatyczny gulasz, najczęściej z mięsa wieprzowego. Lekko pikantny sos z dużą ilością papryki, pomidorów i czosnkiem od rana sygnalizuje mojej rodzinie, że dziś będzie on…placek po węgiersku! Spróbuj i przekonaj się sama!
Obrane i umyte ziemniaki, zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsącz nadmiar wody, która wydobędzie się z tartych ziemniaków. Teraz zetrzyj drobno cebulę i dodaj do ziemniaków, a następnie wbij jajko. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.
Na koniec dodawaj stopniowo, małymi porcjami mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoty kolor. Nie zapomnij podgrzać przygotowanego wcześniej aromatycznego gulaszu…
Podawaj kilka małych lub jednego dużego placka ziemniaczanego, polanego pysznym i smacznym gulaszem mięsnym, a na wierzch kleks kwaśnej śmietany. To nieco złagodzi pikantność sosu. Ozdób również listkami natki pietruszki, będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.