Placki po węgiersku – Danie, które od wielu lat króluje na moim stole

Smaczne danie, które najczęściej spotkamy w jadłodajniach, zajazdach i restauracjach z kuchnią regionalną. Jest też daniem, które często gości w moim domu.

Wcześniej, zawsze przygotowuję aromatyczny gulasz, najczęściej z mięsa wieprzowego. Lekko pikantny sos z dużą ilością papryki, pomidorów i czosnkiem od rana sygnalizuje mojej rodzinie, że dziś będzie on…placek po węgiersku! Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI: (na 1-2 porcje):
  • Gulasz z mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • natka pietruszki
  • śmietana
PRZYGOTOWANIE:

Obrane i umyte ziemniaki, zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsącz nadmiar wody, która wydobędzie się z tartych ziemniaków. Teraz zetrzyj drobno cebulę i dodaj do ziemniaków, a następnie wbij jajko. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.

Na koniec dodawaj stopniowo, małymi porcjami mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoty kolor. Nie zapomnij podgrzać przygotowanego wcześniej aromatycznego gulaszu…

 

Podawaj kilka małych lub jednego dużego placka ziemniaczanego, polanego pysznym i smacznym gulaszem mięsnym, a na wierzch kleks kwaśnej śmietany. To nieco złagodzi pikantność sosu. Ozdób również listkami natki pietruszki, będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.

Jeśli zdecydujesz się podać jednego, dużego placka, złóż go polanego gulaszem na pół, nałóż dwa kleksy śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

error: Content is protected !!