Elegancki sernik bez pieczenia ze skondensowanym mleku jest często gotowany u mnie w ciepłe dni

Chcę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony deser. Sernik, nie ma osoby która nie kocha tego ciasta! Aby dowiedzieć się, jak przygotować domowy sernik , bez kłopotu i pieczenia, dowiedziałam się z internetu.

Spróbowałam tego przepisu w mojej kuchni już około 5 lat temu i do dziś piekę go nie tylko w weekendy ale i w tygodniu, gdy mam mało czasu, a najdzie mnie ochota na coś słodkiego.

SKŁADNIKI PODSTAWY

  • 300 g biszkoptów ( herbatników )
  • 150 g masła

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 500 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu
  • 200 skondensowanego mleka
  • 25 g żelatyny
  • opcjonalnie wanilia

PRZYGOTOWANIE

Zmiel w blenderze ciastka i wymieszaj z masłem.

Przykryj formę pergaminem i ułóż w niej przygotowaną podstawę ciasta. Następnie włóż ją do lodówki na 30 minut.

Wsyp żelatynę do 3/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej, aby wszystko się dobrze rozpuściło.

Dokładnie wymieszaj ser mascarpone ze śmietaną i skondensowanym mlekiem, dodaj rozpuszczoną żelatynę.

Wlej masę na do wyciągniętej z lodówki formy. Następnie umieść ciasto ponownie do schłodzenia na około 2-3 godziny.

Przygotowuję ten domowy sernik zarówno dla gości, jak i krewnych. Wszyscy są zadowoleni, zwłaszcza dzieci. Latem dekoruję je sezonowymi jagodami: truskawkami, wiśniami, malinami .

Spróbuj go przygotować, a na pewno nie pożałujesz!

error: Content is protected !!