Spróbowałam tego przepisu w mojej kuchni już około 5 lat temu i do dziś piekę go nie tylko w weekendy ale i w tygodniu, gdy mam mało czasu, a najdzie mnie ochota na coś słodkiego.
Zmiel w blenderze ciastka i wymieszaj z masłem.
Przykryj formę pergaminem i ułóż w niej przygotowaną podstawę ciasta. Następnie włóż ją do lodówki na 30 minut.
Wsyp żelatynę do 3/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej, aby wszystko się dobrze rozpuściło.
Dokładnie wymieszaj ser mascarpone ze śmietaną i skondensowanym mlekiem, dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Wlej masę na do wyciągniętej z lodówki formy. Następnie umieść ciasto ponownie do schłodzenia na około 2-3 godziny.
Przygotowuję ten domowy sernik zarówno dla gości, jak i krewnych. Wszyscy są zadowoleni, zwłaszcza dzieci. Latem dekoruję je sezonowymi jagodami: truskawkami, wiśniami, malinami .