Polski bigos ze świeżej kapusty. Receptura wg przepisu z 1871 r.

Bigos, te danie zna każdy. Istnieje wiele możliwości jego przygotowania. Ale jego głównymi składnikami są kapusta i mięso . Gotowy przysmak jest lekko kwaśny. Zwykle bigosy są gotowane bez pomidorów, ale z uwagi na kwaśność właśnie postanowiłam je dodać. Wyszło po prostu pyszne!

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 2 pomidory
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 marchewka
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • koperek

Przygotowanie

Pokrój mięso w kostkę. Rozgrzej olej słonecznikowy w dużym garnku. Gotuj mięso, aż się zarumieni. Dodaj posiekaną cebulę. Mięso duś z cebulą przez około 8 minut. Pokrój marchewki w paski. Dodaj i gotuj przez kolejne 8 minut. Popieprz i wymieszaj.

Pokrój pomidory na małą kostkę. Dodaj do garnka i gotuj 5 minut. Posiekaj kapustę, posól i wymieszaj rękami. Odstaw na chwilę. Dodaj kapustę do mięsa z warzywami. Przykryj i gotuj bigos przez około 50-60 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!