Przepis od wujka na to pyszne ciasto. Ten niezwykle prosty i pyszny deser jest prawdziwym uzależnieniem
Ostatnio wujek podesłał mi fajny przepis na przede wszystkim proste ale i smaczne ciasto.
Ciasto z makiem i lukrem czekoladowym zawsze przyciąga uwagę gości. A ten niezwykle prosty, ale pyszny deser po prostu uzależnia!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 6 białek
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1 buteleczka esencji waniliowej
- 5 łyżek maku
- 20 łyżek mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 7 łyżek mleka
SKŁADNIKI NA KREM
- 4 żółtka jaj
- 1 fiolka esencji waniliowej
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 250 g masła minimum 80% tłuszczu
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Aby przygotować ciasto, ubij na sztywno białka w dużym pojemniku. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Do mieszanki stopniowo dodawaj mak, wiórki kokosowe, esencję waniliową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko, wymieszaj.
Wlej mieszaninę do foremki o wymiarach 24 x 30 cm, przykrytej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem. Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut. Gdy ciasto ostygnie, podziel je na trzy części.
Teraz przygotuj krem. W misce ubij żółtka cukrem. Dodaj sproszkowany budyń, esencję waniliową i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera, aby nie było grudek.
Umieść przyszły krem na wolnym ogniu i mieszaj bez przerwy, aż zgęstnieje. Odstaw niech ostygnie. Po schłodzeniu dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i mieszaj przez około 3 minuty, aby uzyskać delikatny krem. Podziel go na dwie równe części.
Aby zrobić polewę – w metalowej misce wymieszaj kawałki czekolady i olej roślinny, następnie włóż mieszaninę do kąpieli wodnej i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.
Ostrożnie ułóż pierwszy placek na blaszce bądź dużym talerzu, a następnie nałóż porcję kremu. Kolejno ułóż drugie ciasto, równomiernie rozprowadzając resztę śmietany. I przykryj ciasto trzecią częścią, delikatnie dociskając je palcami. Ostatnie ciasto oblej polewą i wygładź za pomocą szpatułki.