Na puree:
Na klopsiki:
Na sos:
Ziemniaki przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości. Podczas gotowania ziemniaków pokrój kapustę w cienkie paski i włóż do miski. Dodaj mięso mielone i przygotuj inne składniki.
Dodaj starty czosnek, startą cebulę, mąkę, sól, czarny pieprz, kminek, czerwoną paprykę, tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wlej olej i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż je obok siebie na natłuszczonej blaszce. Po środku każdego kawałka mięsa zrób wgłębienie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 ° C przez około 30-35 minut.
Podczas pieczenia przygotuj puree. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, dodaj 50 g sera cheddar, zalej 3 łyżkami mleka, posól, popierz. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj z powstałej masy nieco mniejsze wałeczki niż te mięsne. Następnie ułóż je we wgłębieniach kotletów.
Wymieszaj przecier pomidorowy i 300 ml wrzącej wody. Następnie polej nim danie i posyp startym serem cheddar.
Piecz w temperaturze 220 ° C przez około 30 minut. Po upieczeniu możesz podawać danie np. z ulubioną surówką warzywną.