Udało mi się ich zaskoczyć niesamowicie wyglądającą przystawką. Nikt nie był w stanie do końca zgadnąć z czego zrobione są te przysmaki. Przekonaj się sama!
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Odcedź i zmiażdż ziemniaki. Następnie dodaj do nich skrobię i wymieszaj. Uformuj składniki w kulkę.
Podziel powstałe ciasto na małe kawałki i uformuj z nich mniejsze kulki. Weź pustą, szklaną butelkę i delikatnie wciśnij jej szyjkę w każdą kulkę. Kształtem będą wyglądać teraz jak pieczarki.
Pokrój cebulę, czosnek i paprykę chilli na małe kawałki. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju słonecznikowego i masła, dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty.
Na patelnię wlej oba sosy i ocet, dodaj „ziemniaczane pieczarki”. Smaż z każdej strony przez 5 minut. Przystawkę ułóż na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.