Przygotuj na śniadanie tą pyszną chałwę z nadzieniem – lepsza niż z piekarni. Pozostaje miękka nawet na drugi dzień.

Dla wszystkich miłośników słodkich śniadań mam dziś doskonały przepis na fantastyczną słodką chałkę jak z piekarni! Będzie ona również doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty w gronie najbliższych.

Potrzebujesz:

  • 130 ml letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • nadzienie według gustu

Przygotowanie:

Wlej wodę do miski, rozkrusz drożdże, wsyp cukier, sól, wanilinę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę razem z miękkim masłem. Połóż na posypanym mąką blacie i wyrób składniki na gładkie ciasto.

Przykryj je woreczkiem i bawełnianą ściereczką, odstaw na 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój w taki sposób, aby otrzymać trzy paski ( nie przecinaj ciasta do końca). Na każdym z nich rozprowadź ulubione nadzienie np. dżem, czekoladę, orzechy czy owoce.

Następnie złącz u góry brzegi wszystkich pasków.

Spleć je ze sobą tworząc warkocz.

Blachę posmaruj odrobiną oleju, ułóż na niej warkocz, przykryj folią spożywczą i bawełnianą ściereczką i pozostaw na 30-40 minut. 

Posmaruj wypiek jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku około 40-45 minut w temperaturze 180° C.

Gotowe. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!