Obiad dla całej rodziny: Pulpety, ziemniaki i sos śmietanowy na jednym talerzu. Przepis.

Doskonały obiad z jednego talerza, który również nazywamy 3 w 1.

Składniki:

Na klopsiki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2-3 kromki chleba (lub bułki tartej)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól pieprz
  • dodatkowe przyprawy i zioła według własnych upodobań

Na sos:

  • 2 łyżki kremu do gotowania
  • 1 łyżka puree lub ketchupu
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz do smaku (mieszany)

Przygotowanie:

Wlej trochę mleka na chleb i pozwól mu zmięknąć. Następnie wyciśnij nadmiar płynu. Dodaj do mielonego mięsa. Wymieszaj również pozostałe składniki. Wymieszaj jednolitą masę.

Dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut. Nasmaruj formę do pieczenia olejem.

Mokrymi rękami uformuj z masy klopsiki. Rozłóż je wzdłuż krawędzi blachy do pieczenia.

Obierz 4-5 średnich ziemniaków. Umieść je na środku naczynia do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C, przykrytym folią, przez 15-20 minut. Przygotujmy sos:

Dodaj wszystkie składniki do miski. Dokładnie wymieszaj. Wyjmij blachę z piekarnika, wlej sos. Piecz przez kolejne 25-30 minut i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Na koniec dodaj zielony pieprz. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!