W rzeczywistości cieszy się takim powodzeniem w naszym domu, że dzieci rozsmarowują go nawet na kanapkach. Ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.
Umyj warzywa. Oczyść paprykę i cebulę. Posiekaj wszystko, łącznie z pomidorami.
Wlej olej do garnka i włóż go do ognia. Warzywa krótko podsmażyć na oleju. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
Na koniec dodajemy również prasowany czosnek. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody, ale warzywa powinny wypuścić wystarczającą ilość soku. Dusić na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj gałązkę rozmarynu, bazylii, oregano. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj 3 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze sosy, możesz dodać więcej).
Gotuj przez chwilę. Mieszamy. Jeszcze gorący przelej do wysterylizowanych szklanek.
Dokładnie zamknij pokrywką i odwróć do góry nogami. Pozostaw do ostygnięcia.