Sprawdzony przepis na domowe mleko skondensowane. Instrukcje krok po kroku.

Mleko skondensowane w domu

Rzadko spotykamy się z wysokiej jakości mlekiem skondensowanym, którego skład nas nie zawodzi.
Postanowiłem poradzić wszystkim wymagających kucharzom, jak przygotować własne mleko skondensowane w domu.

Przedstawiam zatem nienaganny i przede wszystkim sprawdzony przeze mnie przepis na Wasze upragnione skondensowane mleko. Idealna kompozycja mleka skondensowanego to jedynie dwa składniki, które większość z nas zawsze posiada w swoim domu: mleko krowie i cukier.

Polecam unikać produktów zawierających tłuszcze roślinne, konserwanty i słodziki. 8,5% musi być minimalną zawartością tłuszczu w  Waszym produkcie. Gdy spełnicie te wszystkie wymogi będziecie mieć pewność, że uda się Wam uzyskać najsmaczniejsze, najgęstsze i najbardziej precyzyjne mleko skondensowane.

Potrzebne składniki szykujemy w proporcjach:

  • 500 g cukru
  • 1 litr mleka (najlepiej swojskiego mleka)

Przygotowanie

Wlej mleko do głębokiego garnka, następnie dodaj pól kilo cukru, wszystkie składniki dobrze mieszaj i gotuj na małym ogniu. Nasze mleko powinniśmy gotować od 1,5 do 2,5 godziny – wszystko zależy od jakości słodzika oraz zawartości tłuszczu w wybranym przez Was mleko.

Jeśli Wasze mleko jest tłustsze i gęściejsze, to szybciej zacznie się proces jego przemiany w mleko skondensowane. Nasze mleko będzie gotowe, gdy jego konsystencja znacznie zgęstnieje. Podczas gotowania musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu składników.

Jeśli dodaliśmy mleko o niższej zawartości tłuszczu (np. 1,5%), możemy dodać odrobinę masła, wtedy konsystencja naszego mleka skondensowanego będzie bardziej przypominać taką, jaką uzyskujemy z mleka tłustszego.

Gdy wszystko się zagotuje należy ostudzić naszą mieszankę i odstawić ją do lodówki.

error: Content is protected !!