Praktycznie wszyscy uwielbiają zupy na bazie kurczaka: gospodynie za prostotę i szybkość gotowania, a pozostali – za smak i różnorodność. Dziś chcemy podzielić się niezwykłą zupą z kurczaka z klopsikami!
Najpierw posiekaj marchewkę na cienkie plasterki. Ugotuj w 2 litrach bulionu warzywnego kurczaka z marchewką na średnim ogniu. Wystarczy około 10 minut, a my mamy czas na zrobienie naszych klopsików. Weź kilka kawałków bagietki / bochenka i wydrąż miąższ.
Powinieneś mieć tyle chleba, aby zmieścił się w twojej dłoni. W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać przyprawy według własnego uznania. Zmiel składniki za pomocą blendera.
W rezultacie powinnaś otrzymać wilgotną i lepką masę. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj więcej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka – chleb lub filet. Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych (lub dużych łyżeczek do herbaty),uformuj klopsiki i natychmiast włóż je do bulionu.