Za każdym razem, gdy robię tę zupę, rodzina opróżnia garnek w kilka chwil. Szybka zupa z serem i grzybami – super smak.

Zupa z serem i grzybami to świetny pomysł na smaczne i przede wszystkim szybkie w wykonaniu danie, która zapewne będzie smakować każdemu. Jest ona niezwykle syta, zatem nikt nie będzie po niej głodny.

Składniki:

  • 8 pieczarek,
  • 250 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego. Następnie wrzucić do niej pokrojone wcześniej pieczarki oraz startą marchew i ziemniaki. Warzywa trzeba smażyć razem. To sprawia, iż nie trzeba zbyt długo gotować zupy, dzięki czemu będzie ona znacznie lepiej smakować. Później zalać te warzywa wodą, a najlepiej bulionem. Kiedy płyn będzie wrzeć, doprawić go do smaku solą i pieprzem.

Wszystko razem gotować około 10 minut. Dodać topiony serek i mieszać wszystko razem do momentu rozpuszczenia się go. Po upływie tego czasu, zupa jest już gotowa do spożycia. Można ją posypać przed podaniem startym serem albo spożywać ją wraz z czosnkowymi grzankami.

W celu urozmaicenia, do zupy można dorzucić brokuł, seler lub kalafior. Chcąc uzyskać krem, zupę trzeba zblendować.

error: Content is protected !!