Domowa maskarada lodowa: Smakuje przepysznie – zrobisz ją raz dwa. W sklepie tak dobrego deseru lodowego nie kupisz.

Na pewno zakochasz się w tym puszystym i delikatnym deserze. Świetny smak i pyszna konsystencja sprawiają to genialne połączenie. Rozpływa się w ustach!

Potrzebujesz:

  • 2 puszki słodzonego skondensowanego mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany 30%

Przygotowanie:

Wlej mleko skondensowane do garnka, dodaj mleko w proszku i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wymieszaj żółtka, śmietanę, esencję waniliową i mleko. Wstaw na kuchenkę i gotuj na małym ogniu, aby masa lekko zgęstniała. Posmaruj formę odrobiną oleju i wlej do niej przygotowaną masę.

Wstaw do zamrażarki i pozwól jej zamarznąć. Następnie przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną. Wyjmij deser z formy i polej przygotowaną polewą.

Możesz posypać go orzechami lub startą czekoladą. Gotowe!

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!