Chciałbyś powrócić do dzieciństwa i poczuć smak babcinego sernika – Szybko notuj i zabieraj się do pieczenia.

Idealny sernik krakowski

Mówi się że najlepszy sernik to taki, który jest ciężki, wilgotny i kremowy. Robiły go nasze babcie i prababcie, a smak z dzieciństwa pozostanie na zawsze w naszej pamięci. Oto bardzo stary przepis na wyjątkowy sernik krakowski. Charakterystyczne dla tego sernika jest jego kruchy spód i kremowe wnętrze.

Składniki potrzebne do przygotowania spodu i kratki:

  • 250 g mąki,
  • 125 g cukru pudru,
  • 125 g zimnego masła,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki cukru waniliowego.

Składniki potrzebne do przygotowania masy serowej:

  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 łyżki stołowe cukru waniliowego,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
  • 100 g rodzynek.

Składniki dodatkowe:

  • 1 żółtko, lukier.

Sposób przygotowania:

error: Content is protected !!