Delikatne, kruche ciasto bardzo dobrze komponuje się ze smakiem prażonych, cynamonowych jabłek. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, nic więc dziwnego, że wiele osób ma ochotę przygotowywać je codziennie.
Ciasto:
Nadzienie:
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Duś je na małym ogniu z dodatkiem cukru aż staną się miękkie. Podczas duszenia dodaj do jabłek sok z cytryny i kaszę mannę. W przypadku bułki tartej, zanim dodasz ją do jabłek, podpraż ją wcześniej na suchej patelni.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj osobno suche i mokre składniki, a później połącz je razem. Uważaj przy tym, aby nie przesadzić z ilością śmietany. Jeśli dodasz jej zbyt dużo, ciasto będzie się rozpadać. Z tego powodu lepiej na początek wlać jej nieco mniej. Gdyby ciasto było zbyt gęste można zawsze dodać jej jeszcze trochę na sam koniec.
Uformuj kulkę z ciasta, podziel ją na 2 równe części. Zawiń je w folię i pozostaw w lodówce na przynajmniej 30 min. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Jedną częścią wyklej spód blachy, na wierzchu rozłóż jabłka. Drugą część ciasta rozmieść na jabłkach i zrób w niej dziurki widelcem.